Beschermd wonen in een Jan Arendshuis

Jan Arends heeft 7 huizen voor beschermd wonen. In Groningen, Assen en Tilburg staan 2 huizen per stad en in Muntendam staat 1 huis voor beschermd wonen. Als je in aanmerking wil komen voor een plek in een van onze huizen, dan kun je jezelf aanmelden of je wordt verwezen door bijvoorbeeld het wijkteam van de gemeente, een behandelaar of de reclassering. Er moet altijd sprake zijn van een indicatie voor zorg.

Begeleidingsplan

Om in een Jan Arendshuis te kunnen wonen is het belangrijk dat je een hulpvraag hebt, dat je jezelf doelen stelt en dat je gemotiveerd bent om hier aan te werken. Ook vinden we het belangrijk dat je een vorm van dagbesteding hebt of krijgt. Daarnaast moet je bereid zijn om je aan onze huisregels te houden en de afspraken nakomen die we specifiek met jou maken. Deze komen allemaal in het begeleidingsplan te staan. Als het plan duidelijk is en je bent het er mee eens, dan kun je in het Jan Arendshuis terecht.

Woonbegeleiding

Het doel van de woonbegeleiding is dat je zelfstandiger wordt, je met meer zelfvertrouwen durft te bewegen en dat je meedoet in de samenleving. Hier werk je samen met je begeleider naartoe in een traject dat op jou is afgestemd. De begeleiding sluit aan op jouw mogelijkheden om je eigen vaardigheden, talenten en kwaliteiten te kunnen gebruiken en vergroten.

Eigen kamer

Als bewoner van een Jan Arendshuis heb je altijd een eigen kamer. Daarnaast maak je samen met andere bewoners gebruik van een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, badkamer en tuin of balkon. Alle bewoners willen hun leven graag anders vormgeven en krijgen hierbij ondersteuning vanuit Jan Arends.

Hoe lang kan je bij Jan Arends wonen?

Hoe lang je in het Jan Arendshuis woont, is afhankelijk van jouzelf en jouw wensen. Redenen om het traject te beëindigen, zijn het behalen van persoonlijke doelen gericht op zelfstandigheid, behoefte aan een andere woonvorm of zelfstandige huisvesting. In sommige gevallen beëindigen wij vanuit Jan Arends het traject. Dit gebeurt als iemand zich niet kan/wil houden aan de gestelde voorwaarden, afspraken en huisregels of als iemand grensoverschrijdend gedrag vertoont.

Kosten

Als je bij Jan Arends woont, betaal je altijd zelf voor je kamer en voor de kosten van levensonderhoud, zoals bijvoorbeeld eten en drinken. Deze kosten bedragen samen gemiddeld €400,- tot € 450,- per maand. Dat betekent dat je een eigen inkomen moet hebben wil je bij Jan Arends wonen. Dat kan zijn: inkomen uit werk, studiefinanciering, Wajong of een uitkering.